« terug naar vorige pagina

Aan de slag in de wijk

Aanleiding

Eerstelijns Samenwerking Veenendaal werkt in opdracht van de gemeente aan de netwerkaanpak overgewicht. Hierbij is het wijknetwerk een belangrijke schakel.

Het wijknetwerk is een initiatief dat bewoners ondersteunt om op eigen kracht stappen vooruit te zetten. Samenwerking tussen welzijn, publieke gezondheid en zorg speelt hierin een centrale rol, met als doel gezondheidswinst te behalen voor de inwoners van de wijken in Veenendaal.

Wijknetwerk in Veenendaal

Het project Wijknetwerk binnen Eerstelijns Samenwerking Veenendaal is een initiatief dat bewoners ondersteunt om op eigen kracht stappen vooruit te zetten. Samenwerking tussen welzijn, publieke gezondheid en zorg speelt hierin een centrale rol, met als doel meer gezondheidswinst te behalen voor de inwoners van de wijken in Veenendaal.

De inwoners staan hierbij centraal: zij worden gestimuleerd en begeleid om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor hun gezondheid. Zorg- en welzijnsprofessionals richten zich niet alleen op ziekte en zorg, maar juist ook op gezondheid en gedrag. Deze integrale aanpak versterkt de veerkracht van bewoners én van de wijk als geheel.

Bij Eerstelijns Samenwerking Veenendaal geloven we in het benutten van bestaande kracht in de wijk. In veel buurten zijn al activiteiten om gezonder te leven. Vanuit onze wijkaanpak kijken we eerst wat er al is. Deze activiteiten hebben we inbeeld gebracht en een leefstijlkaart van gemaakt, een overzicht van alle gezondheidsinitiatieven in een wijk.

De leefstijlkaart brengt in kaart wat er al aan activiteiten bestaat om gezonder te leven, met als doel om samenwerking en betrokkenheid te vergroten tussen de professionals. Dit heeft drie belangrijke voordelen:

  1. Gebruik maken van bestaande initiatieven
    Er hoeven geen nieuwe activiteiten te worden ontwikkeld; de kaart laat zien wat er al is, zodat deze initiatieven beter benut kunnen worden.

  2. Gemakkelijker voor bewoners
    Wijkbewoners krijgen een helder overzicht van alle beschikbare gezondheidsactiviteiten. Zo kunnen ze makkelijk iets vinden dat aansluit bij hun behoeften en interesses.

  3. Ondersteuning voor zorgprofessionals
    Zorgprofessionals zien in één oogopslag welke initiatieven in de wijk actief zijn. Hierdoor kunnen zij bewoners gericht doorverwijzen en samenwerking versterken.

Samen bouwen aan een gezond netwerk in Veenendaal

Bij Eerstelijns Samenwerking Veenendaal werken we aan het creëren van gezondere wijken, en dat kunnen we niet alleen. Het begint met het opbouwen van een sterk netwerk van mensen die zich samen willen inzetten voor dit doel. In de wijk Franse Gat zijn we hier actief mee bezig, en we betrekken diverse partijen zoals bewoners, vrijwilligers, professionals, welzijnswerkers, ondernemers en maatschappelijke organisaties.

Hoe betrekken we mensen uit de wijk?

Het betrekken van mensen begint met luisteren naar wat er speelt in de wijk en de krachten en passies van de betrokkenen te herkennen. We organiseren gesprekken, bijeenkomsten en interactieve sessies waarin iedereen zijn of haar ideeën kan delen. Samen formuleren we plannen en zetten we acties uit die aansluiten op de behoeften van de wijk.

Door samen te werken en elkaars kwaliteiten te benutten, bouwen we een netwerk dat niet alleen de gezondheid van bewoners versterkt, maar ook de verbinding binnen de wijk vergroot. Iedereen heeft iets bij te dragen, en samen maken we een verschil in Veenendaal.

Wil jij meedoen? Neem dan contact op met: Diede van Brakel (d.vanbrakel@eerstelijnssamenwerking.nl)

Samen kunnen we de wijk gezonder maken!

 

 

Meer informatie

  • De bevolking wordt steeds ouder (vergrijzing) en mensen wonen steeds langer zelfstandig. Tegelijkertijd zijn er veel mensen met een ongezonde leefstijl waardoor er meer chronische ziekten, mentale problemen en gevoelens van eenzaamheid ontstaan. Die willen we voorkomen zodat de vraag naar zorg en ondersteuning afneemt.

    • Een gezonde leefstijl.
    • Toegankelijke preventie door de samenwerking tussen zorg en welzijn.
    • Een gezonde fysieke omgeving.
    • Een gezonde sociale omgeving.
    • Participatie – meedoen in de wijk, het gevoel dat je betrokken en gelijkwaardig bent.
  • Alle inwoners, zorg- en leefstijlaanbieders, welzijn, bedrijfsleven, bestaande inwonerstructuren (kerken, verenigingen etc.).

  • Er zijn inmiddels pilots opgestart in de wijk Franse Gat.

  • Meer weten over dit project? Neem dan contact op met:

    Hans Ooms
    h.ooms@eerstelijnssamenwerking.nl

    Diede van Brakel
    d.vanbrakel@eersetlijnssamenwerking.nl